Изчисляване на топлинната мощност на радиатор за парно – какво е добре да знаем?

Как да изберем правилният радиатор за парно, за да постигнем подходящото ниво на топлина и комфорт? За да направите това, трябва да изчислите топлинната мощност на радиаторите, планирани за закупуване. За определени стандартни условия е необходима топлинна мощност от 0,09 до 0,125 киловата на квадратен метър от помещението. Именно тази мощност трябва да е достатъчна за създаване на оптимални климатични условия в помещението.

Сега за това какво се има предвид под стандартни термини. Много просто, това е стая с прозорец с дървена рамка и триметрови (не по-високи) тавани, както и входна врата. В същото време през отоплителните тръби тече топла вода със 70 градуса по Целзий. Ако имате същите условия, след като умножите 0,125 по площта на помещението, ще получите мощността на радиатора или радиаторите (ако са необходими няколко), необходими за стаята. След това остава да погледнем в паспорта на конкретни радиатори и след като научим там топлинната мощност на една секция или на целия радиатор, да изберем необходимия модел.

Но това е просто изчисление, всъщност е необходимо да се вземат предвид някои други фактори, които в този случай ще окажат влияние:
– Можете да намалите мощността на радиаторите с 10-20%, ако имате инсталирани пластмасови енергоспестяващи прозорци с двоен стъклопакет в стаята си, защото те намаляват топлинните загуби на помещението с приблизително толкова.

– Ако в стаята няма не един, а два прозореца, тогава е необходимо да поставите радиатор под всеки от тях. Техният комбиниран капацитет трябва да надхвърли стандарта със 70%. Същото ще направим и в случай на ъглова стая.

– Когато температурата на горещата вода се повишава или пада на всеки 10 градуса, мощността на устройството също се увеличава (или намалява) с 15-18%. Работата е там, че ако температурата на охлаждащата течност намалее, тогава мощността на отоплителните радиатори намалява.

– Ако таваните са по -високи от три метра, топлинната мощност трябва отново да се увеличи. Увеличението трябва да бъде направено толкова пъти, колкото пъти по -високо от таваните в стаята за 3 метра. Ако таваните са по -ниски, тогава трябва да направите намаление.
В магазин БгМайстор можете да разчитате на професионален съвет, както и на радиатори за парно на цени, конкурентни на пазара.

Публикувано в Дом и обзавеждане. Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.