Добра защита от мълнии чрез активен мълниеприемник

Предлагаме ви сами да се уверите в силата на електричеството като направите следния физичен експеримент у дома. За експеримента са ви необходими надут балон, празна консервна кутия, вълнена кърпа и гладка повърхност на маса или под.

Натъркайте добре балона и го оставете в близост до кутията без да се докосват и щом започнете да движите балона, кутията ще го последва. Това се дължи на статичното електричество, което се образувало между отрицателно заредения балон и положително заредената кутия. Представете си и какво се случва по време на гръмотевична буря, когато между отрицателно заредената долна част на облаците и положително заредената земна повърхност протече електрически разряд, познат като мълния, а въздухът е нищо друго освен добър проводник в този случай. Единственият начин да се предпазите от разрушителната мощ на мълнията, чийто електрически заряд може да достигне до няколко хиляди ампера е добрата мълниезащита.

Една от най-модерните и надеждни защити от мълнии е активен мълниепримник от Диком.

Устройството притежава йонизираща глава, което му позволява след отчитане на промените в електромагнитното поле по време на буря да изпрати противоположно зареден заряд (означаван като възходящ лидер), който да неутрализира мълнията на разстояние от 300 метра над самия мълниеприемник. Коефициентът на изпреварващото действие варира според нивото на защита. Същото важи и за радиуса около сградата, която е защитавана от активен мълниеприемник.

Разбира се, няма как да не споменем и факта, че всеки активен мълниеприемник разполага с един или повече токоотводи, които отвеждат електричеството в земята. Можете да си закупите и мълниеброяч, който ще ви показва броя на мълниите, които са „уловени“ и неутрализирани от приемника.

Най-добре представената фирма у нас, която предлага мълниеприемници с изпреварващо действие е Диком ЕООД,тъй като е официален представител на френската марка France- Paratonnerres и испанския производител Ingesco Това позволява на фирмата да поддържа ниски цени на пазара и, разбира се, безкомпромисно качество. От Диком са приели за своя мисия да опазят живота и имуществото на клиентите си от разрушителната сила на природата. За всеки клиент е предвидено изготвянето на индивидуална оферта като трябва да се има предвид, че за всеки проект се правят инженерингови проучвания. На сайта им можете да се запознаете с детайлна информация относно активните мълниеприемници, да разгледате вече изпълнени проекти и да се свържете с въпроси и поръчки със специалистите от Диком чрез формата за контакт.

Публикувано в Актуално с етикети , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.