Спецификации на стреч фолио: тегло, размери, дебелина, суровини

При избора на прозрачно опаковъчно фолио са важни размерите на ролката стреч фолио и други физически характеристики като тегло на ролката, дебелина на лентата и качество на суровината.

Как и от какво се прави стреч фолио? Фолиото принадлежи към формованите продукти, които се произвеждат от полимери чрез екструзия. При този метод нагрята полимерна сплав се прокарва през отвор в екструдер.

Теглото на една ролка опаковъчно стреч фолио за използване в бита и малките предприятия и складове е от 1 до 2,5 кг. За опаковане на палети и големи товари се използват ролки с тегло 15-23 кг. За индустриално навиване се използват джъмбо ролки – 35 кг. Фолиото е устойчиво на механични натоварвания, на пробиви и разкъсване, а също така не пропуска вода и прах.
Свойствата на стреч фолиото се влияят от материала, от който е направено. Съставът разграничава следните видове стреч фолио:

Полиетилен
Универсален и най-популярен материал за домашни цели; има висока адхезия и прилепва плътно към повърхността; прозрачен; не съдържа вредни за здравето примеси, поради което може да се използва в хранително-вкусовата промишленост (нетоксичен)
Поливинилхлорид (PVC)
Има високо ниво на гладкост; опънатият филм се връща към първоначалния си размер; издръжлив и еластичен материал.
Полистирен и EVA (съполимери)
Има химически неутрален състав, има подобрени бариерни свойства – предпазва стоките и товара от влага, вятър и замърсяване, а също така го фиксира надеждно върху палет.
При закупуване на стреч фолио от mavaindustrial.com/opakovachni-konsumativi/strech-folio възниква въпросът каква е дебелината на стреч фолиото в микрони и каква плътност трябва да изберете. Разграничете тънък и дебел филм.
Тънки (от 5 до 11 микрона). Това е препоръчително за хранителни продукти. Предпазва продуктите от навиване, но позволява на въздуха да преминава, така че не се образува конденз.
Дебел (от 13 до 30 микрона). Използва се за индивидуална и товарна опаковка. Широко използван в индустрията, складирането и логистиката.

Друг важен критерий за избор е видът на суровината. Суровините от стреч фолио се разделят на следните групи:
първичен;
втори;
смесен (композитен).

Преди да се пристъпи към покупка е препоръчително да се обърне внимание колко метра има в една ролка стреч фолио. Обикновено се произвеждат ролки с навиване от 100 до 300 м.

Публикувано в България, Други. Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.