Какво са климатиците и тяхното действие

Какво са климатиците и тяхното действие

Климатичната система има доста плюсове и е идеална алтернатива на конвенционалните начини за отопление. Ниската цена за отопление е най-голямото преимущество на климатичната система, спрямо всички останали уреди. Парното поскъпна, след вдигането на цените на енергоносителите. В сравнение с всички останали методи за отопление: парно, газ, твърдо гориво и т.н., в момента е много по-изгодно да употребявате климатици от климатици.org.

Имайте в предвид, че климатика не е много скъпа и сложна машина, ако все още не можете да решите с какво да се топлите през предстоящата зима. Той действа заради един фундаментален физичен закон наречен „Цикъл на Карно”. Описва поведението на газове и течности при промяна на температурата и налягането. Ако налягането на флуида се увеличи, се покачва и температурата и обратното е валидно. Следователно главна роля при всички климатици има флуидът, другото му по-популярно наименование е фреон.

Другите агрегати, влизащи в климатика са : компресор и топлообменници (радиатори). Увеличаването на налягането в работния газ (фреон) и придвижването му през цялата система, става реално с помощта на компресора. За обикновен, инверторен или DC инверторен климатик, навярно по-голямата част от вас са чували. Тези имена се коренят от модела на компресора, който се намира в климатика или по-скоро от начина на работа на мотора, който движи буталото, перката или винта на компресора. Следващият важен елемент в днешния климатик е топлообменникът. Всъщност в една климатична система има най-малко два топлообменника- един, който не е в помещението и един вътре в него.

Действат на този принцип- поемат топлина от точка А и я предават на газа, който компресора пренася до точка Б, след това фреона предава топлия въздух на другия топлообменник, който от своя страна я отдава на средата около него. Освен споменатите компоненти, се влагат идруги спомагателни възли: вентилатори, които движат въздушни струи през топлообменниците. Вентилаторите се движат от електромотори, които могат да са както с постоянна скорост на оборотите така и с такава, която се регулира. Освен това всеки модерен климатик има вградени четирипътен винтил, електронна платка(и), датчици. Четирипътният винтил е за разклоняване на потока на фреона в съответната посока, така че да се превръща в пари или във външния дял или във вътрешния.

Електронната платка осъществява контрол върху фунuционирането на климатика. Задачата на датчиците е да показват температурата. Йонизатор и плазмен филтър са добавени в някои модели климатици. Тези съставни части пречистват въздуха, и преминаващ през вътрешното тяло на климатика. Чрез тях климатикът създава пълен комфорт в жилището ви, а не единствено топли или охлажда.

Публикувано в Дом и обзавеждане с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.